Sürekli gündemde olan ve yaklaşık 3 aydır bir düzenleme yapılan Genel Sağlık Sigortasına yeniden bir af daha getirildi. Bilindiği gibi daha önce lise mezunları için mezuniyet tarihinden itibaren 20 yaşına kadar 2 yıl süre ile üniversite mezunları için ise 25 yaşına kadar 2 yıl süre ile ücretsiz olarak Genel Sağlık Sigortası yapılmasını öngören kanun uygulamaya konarak mağduriyetler önlenmişti.
Arkasından çıkarılan yapılandırma ile Genel Sağlık Sigortası borçları yapılandırılmış ve vatandaşlarımıza yeniden Gelir testi yaptırarak sağlıktan faydalanma imkanı getirilmişti.
Son yapılan düzenleme ile ise hanenin gelirine göre artan Genel Sağlık Sigortası primi yerine tek bir prim tarifesi uygulamasına geçilmiştir. Böylece asgari ücretin 1/3’ünden az hane gelirine sahip bireyler prim ödemezken 1/3’ünden fazla gelire sahip bireyler 53 TL ödeme yapacaklardır. Tabi bunun için öncelikle yapılması gerekenler var.
Öncelikle 01.04.2017 ile 31.03.2018 tarihleri arasında Gelir testi yaptırılarak hanede kişi başı düşen gelir tespit edilecek. Daha önce hiç gelir testi yaptırmayanların öncelikle yaptırması gerekmektedir. Zaten Genel Sağlık Sigortası kapsamında sürekli düzenleme yapılması sebebi herkese sigorta kapsamına alabilmektir. Gelir Testi kapsamında haneye giren toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölerek kişi başı gelir tespit edilecek, kişi başına çıkan gelir asgari ücretin 1/3’ü olan 592,50 TL’den düşük çıkması durumunda hiç prim ödemesi yapılmayacaktır. Ancak hane başı gelir 592,50 TL’den yüksek çıkarsa her ay için 53 TL prim ödemesi yapılacaktır.
Daha önce gelir testi yaptırmış olup hane geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olanlara çıkarılan Genel Sağlık Sigortası primleri bu kapsamda değerlendirilerek geçmiş borçların aslı ve faizi silinerek bunların yerine her ay için 53 TL prim borcu çıkarılacaktır. Aynı şekilde hiç gelir testi yaptırmayanlara çıkarılan borçlar ve faizleri silinerek yapılacak gelir testi sonucuna göre ya hiç prim çıkarılmayacak ya da 53 TL aylık prim çıkarılacaktır.
Yapılan düzenleme çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırıp yüksek prim borcu bulunanlar ile gelir testi yaptırmayarak yüksek prim borcu çıkartılan vatandaşlarımız 01.04.2017 tarihinden itibaren 1 yıl içinde gelir testi yaptırarak daha düşük Genel Sağlık Sigortası primi ödeme avantajından faydalanmalıdır.